Skip to content

Zver

In vino veritas, so prauli stari Latinci. To je po štajersko »v vinu je resnica«. Samo pri Lojzu to ni pomenlo, da je isko resnico na podnu od kozarca. On je, ko je biu vreji nasekan, samo pokazo svoj pravi obraz.

So pa še eno rekli Latinci: nomen est omen. Ime je fse. Ja, Lojz se je piso Zver in je biu ful vreji pubec, ko je biu trezn. Daleč naokoli nisi našo bolšega. Ampak, ko se ga je nacugo, bognedaj, da si ga samo postrani pogledo … On je biu, razumeš me, ko doktor Džekil pa mister Hajd. Lahko si z njim v miru sedo Pri Mici pa piu pir pa se meno, njemu pa se je fsekundi spipalo, pa je keremu kaj naredo, takot zadnič …

Enkrat je recimo, ko se je fpetek zjutraj zbudo, biu malo tečn. Meu je mačka pa Karla mu ni kave skuhala, ker se ni mogla zjutraj fstat, ker jo je prejšni večer malo preveč pobožo. Pri Mici pa si fsaki petek zjutraj poleg kave zastojn še nula tri vinjaka dobo. Lojz je tisto jutro spiu ene štiri al pet kau, pol pa je skoraj na autobus zamudo. Izpit so mu malo pred tem vzeli, ker je pijan vozo, mi se zdi.

No, šou je na autobus pa je skočo gor, glih ko se je autobus premakno in šofer še ni zapr vrat. Šofer je ustavo pol pa sta se nekaj cajta gledala.

Kaj me te tak postrani gledaš? je fprašo Lojz.

Šofer je reko: Kak se te vi obnašate? Pa nea mi morte skakat med vožnjo gor, kaj ste hecni, alkaj?

Kaj če se bi vam kaj zgodlo?!

Lojz ni reko nič, odgovoro mu je s pešico. Šoferu se je vlila kri iz nosa in je nekaj zakleu, Lojz pa ga je potegno stran od volana in ga brcno dol z autobusa.

Zaj, Lojz je mel vseeno mehko srce, pa je vedo, da bojo ludi meli probleme, če bojo zamudli fslužbo, pa se je fsedo za volan in začeu pelat. Ker pa ni vedo, keri gumb je za zapret vrate, jih je nekaj vun poskakalo, te pa se jih je par poškodovalo.

Lojz je pol mogo za nekaj cajta na hladno pa iz službe so ga fuknli, te pa je celo breme spet padlo na Karlo. Ona pa tud ni mela neke bajne plače. Lojz je od socjalne komaj meu dovol za pir fsakdanji.

Malo jima je na tesno hodlo, ker je tekstilna tovarna počasi lezla cugrunt, Karla pa tud več ni mogla dodatno zaslužit, keri bi jo te hoto, če je nonstop smrdela po pijači, Lojz pa jo je – al zaradi pijanosti al pa zaradi lubosumja – vsako leto tak zdelo, da se je morala it znova za osebno slikat. Drugač so jima prauli Ava Gardner pa Gregori Pek, ker sta baje, te ko sta bla še mlada, oba ful dobro zgledala.

No, in sedimo zadnič Lojz pa Karla pa Mirč pa Ludvik pa Tina pa jaz pri Mici. Na mizi smo meli že celi kup praznih flaš, ker tista lena rit od Mici ni pospraulala miz al pa smo mi prehitro pili, nea vem. Vglaunem, bli smo že lepi cajt tam in Lojz je biu tisti dan ekstra žejn. Pa nekaj je biu sitn, s Karlo sta se ruknila, to vem, ker je mela sončne špegle.

Te pa pride en tip noter pa pozdravi Dober dan pa gre za šank. Lojz me je pogledo, ko da bi me hoto fprašat Kaj je meni kaj reko? Jaz sem mu reko, da ne, da je samo pozdravo, ker se to spodobi, če nekam prideš, mi se zdi.

Vglaunem, mi se menimo dalje, samo Lojzu fseeno nekaj ni dalo mira. Fsake tolko se je obrno proti šanku.

Glea me! je reko.

Kaj? sn fprašo.

Glea me, je ponovo Lojz. Glej, kak me glea postrani!

Lojz, nea te gleda, pusti ga.

Samo tip je res gledo v našo smer – ne vem pa, če glih Lojza, ker mu je ena oka šla prek nosa levo, druga pa desno, tak na iks. Dvigno je krigl proti nam pa reko Na zdrauje. Lojza je začelo kuhat.

Sn ti reko, da me glea!

Lojz, nea te gleda, ne vem, kam gleda, ampak tebe nea, ker škili.

Glej, mene boli kurac, če škili, samo da nea škili v mene!

Lojz, pomiri se, je rekla Karla, Lojz pa jo je počo po obrazu, da ji je sončne špegle odneslo, in reko Nea ti meni pomiri se, Karla!

Škila za šankom se je začeu nekaj menit z Mici, Lojz pa je fstau pa stopo do njega, se naslono na šank in začeu nervozno kimat pa fpraša tipa Kaj se maš zaj ti tu za menit z Mici, a? Zaj škili v mene, če si upaš?

Prosim? je fprašo škila. A mene sprašujete?

A prosiš? Ja, tebe sprašujemo!

Mici, daj še gospodu eno pivo, prosim, je reko škila, Lojz pa je tapko s prstom po šanku, ko da bi tiktakala tempirana bomba.

Ne bo gospod še enga piva, fsaj ne od škilastega hohštaplera, ko me že celi cajt provocira! Lojz, daj mir, je rekla Mici, ker bom poklicala policijo, je rekla.

Ni treba, Mici, je reko škila. Saj se boma z gospodom civilizirano pomenla, saj sma odrasla, ne, Lojz?

Pa nea ti meni Lojz, ker nisma krau skup pasla, jasno?!

Lojz je zgrabo pepelnik na šanku pa ga tak stisno, da se je zdrobiu. Škila je dvigno roke.

Okej, gospod Lojz, samo na pivo sem prišo, spiu ga bom in šou, je vredu?

Ne, ni vreji, je reko Lojz. Toti moment si že zamudo! S takimi, ko si ti, se jaz nimam kaj menit!

Škila se je obrno stran in skimo z glavo. Glih je hoto nardit požirek, ko ga je Lojz potegno k sebi pa mu reko Mene glej, ko se menim s tabo!

Prej ste rekli, da se nimama kaj menit. Pa da naj vas nea gledam?

Lojz ni več odgovarjo, Zver je pa stisno pest in z enim udarcom položo tipa na tla. Potem se je sklono nad njega, ga dvigno za kravatlc in začeu touč ko norc.

Tina je v družbi najbolj močn, zato je skočo proti njemu in ga potegno stran, Lojz pa je ponoreu in je klukno še njega, da se nekaj cajta ni mogo pobrat, pol pa se je spet spravo na škilastega tipa in ga tak dougo bokso, da se oči sploh več ni vidlo, obraz je meu ko vrtnico. Jaz nisem hteu gužve delat, pa več ko pou pira sem meu še v flaši, Mici pa je šla na telefon poklicat policijo. S sirenami so pritulli fpar minutah.

Ko je biu Lojz zadovoln z opraulenim delom, je počasi odkorako vun, ker je spredaj pred Pri Mici vodnjak in si je umiu roke do komolcou ko kirurg, jih streso in jih lepo mirno držau v zrak, da mu je policaj lahko natakno lisice.

Published inZgodbe

Be First to Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja